Laden...

Tenniselleboog (laterale epicondylitis) Een Overzicht?

Geplaatst 28 mrt by Jeroen van der Zee 0 Reacties

Tenniselleboog (laterale epicondylitis) Een Overzicht?

Wat is Tenniselleboog en hoe kun je het behandelen?

Tenniselleboog is een veel voorkomende pijn aan de buitenkant van de elleboog die wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de regio. De medische term voor deze aandoening is laterale epicondylitis. De pijn begint meestal aan de buitenkant van de elleboog, maar kan ook uitstralen naar de bovenarm en de pols. Tenniselleboog kan verergeren door het maken van bepaalde bewegingen met de arm, zoals het grijpen van een voorwerp of het maken van een armzwaai. De meeste mensen met tenniselleboog hebben geen ernstige problemen, maar het kan een grote impact hebben op het dagelijks leven en de kwaliteit van leven.

Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor tenniselleboog. De meest voorkomende behandelingen zijn medicijnen, fysieke therapie, corticosteroïd-injecties, extracorporale shockgolftherapie (ESWT) en chirurgie. De medicijnen die worden gebruikt om pijn te verlichten, kunnen nonsteroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zoals ibuprofen of naproxen zijn. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn door een reeks oefeningen die de spieren en pezen in de regio versterken en de mobiliteit verbeteren. Corticosteroïd-injecties kunnen verlichting bieden door ontstekingen te verminderen. ESWT kan een effectieve behandeling zijn voor mensen die niet hebben gereageerd op andere behandelingsmethoden. Chirurgie is meestal een laatste redmiddel en wordt meestal alleen gebruikt als andere behandelingsmethoden geen verlichting hebben gegeven.

Om tenniselleboog te voorkomen, is het belangrijk om je armen en spieren te versterken door regelmatig oefeningen te doen. Het is ook belangrijk om lichte activiteiten te vermijden die de kans op het ontwikkelen van de aandoening vergroten. Als u al last heeft van tenniselleboog, is het belangrijk om rust te nemen van de activiteiten die de symptomen verergeren. Het is ook belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen voor de behandeling.

Hoe voorkom je Tenniselleboog?

Tenniselleboog, ook wel laterale epicondylitis genoemd, is een veelvoorkomende blessure die het gevolg is van overbelasting van de spieren en pezen aan de buitenzijde van de elleboog. Om te voorkomen dat je tenniselleboog krijgt, is het belangrijk om je spieren in de elleboog te trainen en te versterken, vooral de buitenzijde van de elleboog.

Het eerste wat je kan doen om tenniselleboog te voorkomen, is het versterken van je spieren aan de buitenkant van de elleboog. Je kunt dit doen door dagelijks oefeningen te doen die gericht zijn op de spieren aan de buitenkant van de elleboog. Ze moeten worden uitgevoerd met lichte gewichten en een hoge herhaling. Een goede manier om je spieren aan de buitenkant van de elleboog te versterken is door het doen van knijp- en strekoefeningen. Knijp- en strekoefeningen zijn oefeningen waarbij je met je handen een voorwerp stevig vastknijpt en vervolgens loslaat.

Het tweede wat je kan doen om tenniselleboog te voorkomen, is het vermijden van overbelasting. Als je regelmatig veel kracht zet op je elleboog, zoals bij het tennissen of het schilderen, is het belangrijk om deze activiteiten af te wisselen met andere activiteiten waarbij je elleboog niet wordt overbelast. Als je bepaalde activiteiten regelmatig uitvoert, is het belangrijk om regelmatig rust te nemen om je elleboog te laten herstellen.

Het derde wat je kan doen om tenniselleboog te voorkomen, is het vermijden van schokken aan de buitenkant van de elleboog. Als je een bepaalde activiteit uitvoert waarbij je elleboog wordt blootgesteld aan schokken, zoals bij het tennissen of gewichtheffen, is het belangrijk om te zorgen dat je de juiste technieken gebruikt om schokken aan je elleboog te verminderen. Je moet ook zorgen dat je de juiste materialen gebruikt, zoals demping om schokken aan je elleboog te verminderen.

Het vierde wat je kan doen om tenniselleboog te voorkomen, is het vermijden van plotselinge bewegingen. Als je regelmatig activiteiten uitvoert waarbij je plotselinge bewegingen moet maken, zoals bij het tennissen of het golfen, is het belangrijk om dit met kleine stapjes te doen. Je moet ook zorgen dat je goed opwarmt voordat je deze activiteiten uitvoert, zodat je spieren en pezen goed voorbereid zijn op de impact.

Het vijfde wat je kan doen om tenniselleboog te voorkomen, is het vermijden van overmatig gebruik van de elleboog. Als je regelmatig activiteiten uitvoert waarbij je veel kracht zet op je elleboog, zoals bij het gebruik van een boormachine of het schilderen, is het belangrijk om regelmatig rust te nemen om je elleboog te laten herstellen. Je moet ook zorgen dat je goed en verstandig werkt om overbelasting te voorkomen.

Wat zijn de symptomen en gevolgen van Tenniselleboog?

Tenniselleboog, ook wel laterale epicondylitis genoemd, is een veelvoorkomende blessure die veel mensen ervaren die intensief bewegen. Het is een ontsteking die ontstaat aan de buitenkant van de elleboog, waardoor de personen in kwestie pijn ervaren tijdens het bewegen en gebruik van de arm. Er zijn een aantal verschillende symptomen die gepaard gaan met tenniselleboog, waaronder:

  • Pijn aan de buitenkant van de elleboog
  • Stijfheid in de arm en schouder
  • Zwakte in de arm en schouder
  • Gevoelloosheid in de hand en vingers
  • Scherpe pijn bij het bewegen van de arm

Als gevolg van deze symptomen, kan een persoon die lijdt aan tenniselleboog moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals het vastpakken van een kopje, schrijven of het tillen van een zware voorwerp. Deze symptomen kunnen ook leiden tot een verminderde spierkracht en vermoeidheid, wat een gevolg kan zijn van de pijn en stijfheid in de arm. Omdat de symptomen zo ernstig kunnen zijn, is het belangrijk dat mensen die lijden aan tenniselleboog hun arts raadplegen.

Behandelingen voor Tenniselleboog

Er zijn verschillende behandelingsopties voor mensen met tenniselleboog. De eerste stap is om rust te nemen van de arm om de ontsteking te verminderen. Verder wordt aangeraden om warmte- of koude-therapie toe te passen, wat helpt bij het verlichten van de pijn. Daarnaast kan de arts ook medicijnen voorschrijven om de pijn en ontsteking te verminderen.

Fysiotherapie is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van tenniselleboog. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken en verbeteren van de spieren, waardoor de beweging in de arm verbeterd wordt en de kans op blessures en verdere complicaties verminderd wordt. Fysiotherapie kan ook helpen bij het verlichten van de pijn en bij het verbeteren van het algehele bewegingsvermogen.

Preventie van Tenniselleboog

Hoewel er geen manier is om tenniselleboog volledig te voorkomen, zijn er een aantal dingen die mensen kunnen doen om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verminderen. Ten eerste is het belangrijk om de spieren in de arm te versterken. Door regelmatig te oefenen en spieroefeningen te doen, kunt u de spieren in de arm versterken en de kans op blessures verkleinen.

Verder is het ook belangrijk om goed op te letten bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Repeterende bewegingen met de armen, zoals het slaan van een bal, het hanteren van een katrol of het gebruiken van een boormachine, kunnen leiden tot tenniselleboog als ze niet op de juiste manier worden uitgevoerd. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de juiste technieken te leren en om regelmatig pauzes te nemen tijdens het uitvoeren van deze activiteiten.

Welke oefeningen en therapieën helpen bij het verlichten van Tenniselleboog?

Tenniselleboog (laterale epicondylitis) is een veelvoorkomende blessure die wordt veroorzaakt door herhaaldelijk overbelasten van bepaalde spieren en pezen in de arm. Als je last hebt van tenniselleboog, kan het je belemmeren om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Gelukkig zijn er verschillende oefeningen en therapieën die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van tenniselleboog.

Rust en koude therapie

Als je last hebt van tenniselleboog, is het belangrijk om rust te nemen en te voorkomen dat je de geblesseerde spieren en pezen overbelast. Koude therapie is een goede manier om de pijn te verminderen. Koude therapie kan zowel lokaal als op het hele gebied worden toegepast. Het kan ook helpen om ontstekingen te verminderen.

Stretching oefeningen

Stretching oefeningen kunnen helpen om de spieren en pezen in de arm te versterken. Ze helpen ook bij het verminderen van pijn en stijfheid. U kunt verschillende stretching oefeningen doen of uw arts kan u een oefeningenprogramma geven. U kunt ook een fysiotherapeut raadplegen voor een geïndividualiseerd programma.

Kracht oefeningen

Kracht oefeningen kunnen helpen om de spieren in de arm te versterken en de pijn te verminderen. Er zijn verschillende oefeningen die specifiek gericht zijn op het versterken van de pezen en spieren die betrokken zijn bij tenniselleboog. U kunt oefeningen doen zoals pull ups, push ups, dumbbells, enz. Uw arts of fysiotherapeut kan u helpen met het opstellen van een geïndividualiseerd programma.

Massage

Massage kan een effectieve therapie zijn bij het verlichten van de symptomen van tenniselleboog. Massage helpt bij het verminderen van spanning, stijfheid en pijn. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het versterken van de spieren en pezen. U kunt massage krijgen van een professionele masseur of u kunt het zelf thuis doen.

Acupunctuur

Acupunctuur is een oude Chinese geneeswijze waarbij dunne naalden worden ingebracht in bepaalde punten op het lichaam. Het wordt gebruikt om de bloedsomloop te verbeteren en pijn te verminderen. Onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur een effectieve behandeling kan zijn voor tenniselleboog. U kunt een acupuncturist raadplegen voor een behandeling.

Elektrotherapie

Elektrotherapie is een therapie waarbij lage stroomstroom wordt gebruikt om de spieren en pezen te versterken. Het wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten. Er zijn verschillende soorten elektrotherapie zoals transcutane elektrische neurostimulatie (TENS), elektro-myostimulatie (EMS) en interferentiële stromen (IFC). Uw arts kan u helpen om te bepalen welke therapie het beste bij u past.

Hoewel er verschillende oefeningen en therapieën zijn die kunnen helpen bij het verlichten van tenniselleboog, is het belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om rust te nemen en te voorkomen dat de blessure erger wordt. Als de pijn erger wordt, raadpleeg dan uw arts.

Schrijf een reactie